Gatorade és víz

A sportos italok, például a Gatorade jobb sportteljesítményt ígérnek, de egyes esetekben nem igazán szükségesek. A víz sok esetben ez a trükk. Valójában van oka annak, hogy a Gatorade sportos italnak nevezik, – arra fejlesztették ki, hogy segítsen a sportolóknak egy szigorú labdarúgó képzési programban részt venni. A mindennapi gyakorlók nem feltétlenül dolgoznak ki a Gatorade szénhidrát- és elektrolit előnyeihez szükséges intenzitással vagy időtartammal.

Időkeret

Nem feltétlenül szükséged van sportos italra, hogy feltöltsd a testedet rövid edzések alatt, mondja David K. Spierer, a Long Island Egyetem sporttudományi professzora, a Brooklyn Campus. A víz általában ugyanúgy működik, különösen akkor, ha jéghideg, mert gyorsabban üríti ki a gyomrot. Ha több mint egy órát gyakorol, azonban fel kell töltened az elektrolitokat. “Ebben a pillanatban kezded látni egy kicsit a nátrium és a kálium csökkenését. A feltöltés hasznos, “mondja. Az elektrolitokra példák a kalcium, a nátrium, a magnézium és a kálium, a National Cancer Institute szerint. Az Észak-Karolinai Egyetem tanácsa szerint 4 százalékról 8 százalék szénhidrátra és 0,5 g nátrium / L-re vonatkozó sportitalok hatékonyabbak a vízhez képest. A Gatorade egy 6 százalékos szénhidrát-ital.

Jelentőség

A hidratálás a testmozgás során fontos. A szervezet legjobb védelme a túlmelegedés ellen, a verejték elpárologása az ember bőréből és a vízből a párolgó vízből. A megfelelő hidratálás kritikus fontosságú a hőmérsékletszabályozás és a vér térfogatának fenntartása szempontjából. Túl sok folyadékveszteség okozhat kiszáradást. A kiszáradtság káros hatással van a sportteljesítményre, mivel növeli a fáradtságot. A Gatorade Sports Science Institute szerint a 2 százaléknál kevesebb testtömegveszteség gátolhatja az atlétikai teljesítményt. Az American College of Sports Medicine és a National Athletic Trainers ‘Association ajánljuk a hidratálást edzés előtt, valamint az edzés alatt és után is, legyen szó sportitalról vagy vízről. A standard ajánlás 500 ml, két órával a tevékenység előtt, 150 és 250 ml között 15-20 percenként az aktivitás során, és 450 ml-től 675 ml-ig minden 0,5 kg súlycsökkenés esetén egy személy egy tevékenység után tapasztal.

Hatások

A Wisconsin Egyetem tanulmánya szerint az emberek, akik a Gatorade-t isznak, és a futópadon 90 percig meleg körülmények között járnak, az észlelt erőfeszítések alacsonyabbak, mint azok, akik vizet isznak. Ennek oka a hosszan tartó gyakorlatok esetében, egy Texas Medical Association Témavezető Tudományos Tanács jelentése. Az olyan ital, amely szénhidrátot és elektrolitcserét eredményez a folyadékkal együtt, jobb testhőmérsékletű szénhidrát-felhasználást eredményez – ezáltal hosszabb időkereten belül jobb edzés intenzitást – vízzel vagy folyadékfelvétellel összehasonlítva. A tanács arra is következtetésre jutott, hogy az elektrolitcsere helyettesítése a hosszabb edzés során jobb hidratálást eredményez, mint a víz.

Használat

A Gatorade sok ember számára vonzóbb, mint a víz, mert jó ízű. Az emberek, különösen a gyermekek, valószínűleg több folyadékot fogyasztanak sport közben, ha az italt ízesítik, a Texas Medical Association jelentése szerint. A legtöbb folyadék- és elektrolitcsere-tanulmány azt mutatja, hogy a gyerekek és a felnőttek gyakran nem elégítik ki a folyékony szükségleteiket a testmozgás során. “Ha ösztönözni szeretné a gyermekeket és a fiatal felnőtteket, hogy sportolják a folyadékot, ne felejtse el, hogy több ízesített italt fogyasztanak, mint amennyit egyszerűen vizet adnak” – jelentette ki Michael E. Speer, MD elmondta az USA Futballnak, Speer egy korábbi TMA Tudományos Tanács elnöke.

szempontok

A sportitalok több milliárd dolláros, erősen forgalmazott termékké váltak. A legnagyobb sportcsillagok közül néhányat toboroznak, hogy támogassák őket. 2000-ben a Gatorade több mint 2 milliárd dollárt hozott forgalomba, és bevezetése óta számos új versenytárs jött be a piacon. A sportitalok drágábbak, mint a víz vagy alternatívák, mint például a hígított gyümölcslé, nem szükségesek minden edzéshez, és túlhasználatuk is lehet. Például a Texas Medical Association bejelentette a kálium által kiváltott kamrai ritmuszavarok esetét egy olyan labdarúgóban, aki naponta 5 g káliumot vett fel sportolók túlzott fogyasztása miatt, vagyis a pulzusszám vagy ritmus szabálytalan lett. A sportos italok, mint például a Gatorade, szintén magasabbak a kalóriákban, mondja a Hughston Sports Medicine Foundation.

A Floridai Egyetem kutatói 1965-ben kezdték el tesztelni egy italt, amely az egyesített vizet, elektrolitokat és szénhidrátokat a floridai Gators labdarúgócsapatán alapította. Céljuk volt a görcsök és a kiszáradás megelőzése. Az ital, amelyet most Gatorade néven neveznek, a segítő csapattagok növelik az állóképességet és javítják a 7-4 rekordot 1965-ben, 9-2 rekordot és 1967-ben az Orange Bowl bajnokságot.

Történelem