Hány kalóriát égetnek el a gőzszauna?

A szaunák a Harvard Health Publications szerint a pihenést és a jólét érzését növelik. A szívüket 30 százalékkal gyorsabban verték, és csaknem olyan sok kalóriát égetnek el, mint egy 3 mérföldes futás.

A metabolizmus fokozódott

A szélsőséges hőmérséklet, mint például a szaunában, 20 százalékkal növelheti az anyagcserét. Ez lehetővé teszi, hogy 300 kalóriát egy 30 perces szaunában töltsön fel, a Cynthia Phillips és a kollégák “100 Ways to Supercharge Your Metabolism” című könyvének megfelelően. Az anyagcserét elősegítő előny három óra múlva tart, ami még több kalóriát eredményezhet.

Izzadt indukció

Phillips és munkatársai elmagyarázzák, hogy a verejtékezés emeli az anyagcserét is. A szaunában 30 percig ülve ugyanolyan izzadságot produkálhat, mint egy 6 mérföldes futás. A szaunában akár 1 fontot is elveszíthet a verejtéken keresztül.

Szükséges óvintézkedések

A Harvard Health Publications beszámol arról, hogy a szaunák számos egészségügyi előnyben részesülnek, beleértve a stresszcsökkentést és a “biztonságosnak tűnnek a test számára”, de tanácsoljuk, hogy bizonyos óvintézkedéseket tegyen. Az alkohol és a gyógyszerek gyengíthetik az izzadási képességét, ami túlságosan megnehezíti a tested számára, hogy megfelelően hűtsön. Kerülje ezeket, ha szaunába megy. A szaunahasználat után két-négy pohár hűvös vizet fogyasszon el, ha betegedik, ne szalassza el a szaunát. Továbbá, ha nem érzed jól magát, ha szaunában vagy, azonnal lépjen ki.