Hogyan kell diagnosztizálni a sinus és a belső fül problémáit

A sinus és a belső fül problémák az amerikaiak egyik leggyakoribb egészségi állapota, a Byron Bailey Otolaryngology – Head and Neck Surgery című könyv szerint. A fertőzések általában fülproblémákat okoznak, amelyek leggyakrabban fülfájásként jelentkeznek. A sinusproblémák általában a fertőzések vagy az orr-allergiák következményei. Fülproblémák és a sinusproblémák gyakran kapcsolódnak egymáshoz, mivel a sinusproblémák okozta torlódások folyadék felhalmozódásához vezethetnek a fülben.

Kérje a betegtõl a tüneteket. Josef Fischer “Surgery” című könyvének megfelelően az első lépés az egészségi állapot diagnosztizálásában jó tünetek és a beteg egészségi állapotának megszerzése. Az orvosoknak fel kell kérdezniük, hogyan és mikor kezdődött a belső fül- és sinusprobléma, hogyan változtak a tünetek az idő múlásával, és ha a páciens hasonló problémákat tapasztal a múltban.

Végezzen el általános fizikális vizsgálatot. A fülből vagy a szinuszokból származó fizikai vizsgaeredmények a belső fülben vagy szinuszokban jelentkező problémákat okozhatják. Pl. Egy láz jelezheti, hogy a fül vagy a sinus probléma oka valószínűleg fertőző.

Vizsgálja meg a füleket. A fülek vizsgálata során az orvosnak a füle mögé kell néznie, alaposan meg kell vizsgálnia a fülcsatornákat otoszkóppal, és jól meg kell néznie a füldobot.

Vizsgálja meg az orrot és a szinuszokat. Használjon orrüveget az orrüreg megnyitásához, majd használjon zseblámpát vagy fényforrást az orr belsejébe. Vizsgálja meg az orrüregben duzzanat vagy fertőzés jeleit, amelyek jelezhetik a sinusproblémákat. A MayoClinic.com szerint a maxilláris sinus bejárata, a legnagyobb a szinuszok esetében, csak egy orr-spekulán keresztül látható.

Az orr és a szinuszok CT-vizsgálatai segíthetnek a sinusproblémák diagnosztizálásában és az időleges csont CT-vizsgálatában, a fül köré csont csontban, segíthetnek a belső fül problémák diagnosztizálásában.