Hogyan kell futtatni egy gyorsabb 800m

A 800 méteres a legrövidebb a közép-távú versenyeken. A teljesítményre, az erőre, a sebességre és az erősségre egyaránt szüksége van az eseményhez, jegyzi meg Dame Kelly Holmes, a 800 méteres bronzérmet nyert a Sydney-i Olimpiai Játékokon 2000-ben és aranyérmet nyert a 2004-es athéni olimpián. A képzési terved, a versenytechnika és a verseny előkészítése mind kritikus szempontok.

Jobbra kezd

Az első 20-30 méteren belül a legmagasabb ütemterv elérésére törekszik, tanácsolja az USA-pályára és Field Coach Scott Carhounnak. Légy agresszív, és ne vesztegesse az időt a csomagban lévő előnyben részesített pozícióhoz, még akkor is, ha korai stádiumban megelőzi a versenytársakat. Körülbelül 800 méteres versenyeken vízesés kezdődik, habár gyakoribb a szakaszos indulás. Ezzel a lépcsőzetes kezdettel az első görbéből vághatsz, tette hozzá David Tiefenthaler a Tips4Running.com-ból, így a kezdethez használd a lehetőséget, hogy jól haladj.

Finish Strong

Ahogy eléred a sor végét az egyik kör végén, akkor a félúton van. Ideális esetben az első 400 méter egy kicsit hosszabb időt vesz igénybe, mint ami 400 méteres maximális erőkifejtéshez vezetett, jegyzi meg Carhoun. Ha 49 másodperces 400-at futtat, az első 400-asnak 52-53 másodpercnek kell lennie. Maradj erősen a célba, de ne felejtsd el, fáradni fogsz. Egy jó 800 méteres futónak nem szabad több, mint öt másodperces különbség a verseny első és második köre között, állítja Steve Gardiner, vezető cross country és track & field edző a Massachusetts-i New Bedford High School-ban. Ha úgy néz ki, mintha túl gyorsan ment volna, egyszerűen oldja meg a 400-700 méteres jelet, és hagyjon magának energiát az otthoni egyenesen.

Technikai tippek

A versenyzési taktika ismerete egy dolog, de a technika egészen más. Célja, hogy a lábával és a lábaddal egy kis rugalmassággal sztrájkoljon, tanácsolja Brian Mackenzie edzőt. Indítsa el erősen a push-off-ot a borjú izmaival, és vigye erővel a lábát, miközben a lábad eléri a teljes hosszabbítást. Tartsa a vállát gördülékenyen és a csípődet kicsit forgatva, hogy lendületet teremtsen.

A képzési sablon

Edzésprogramja egész évben változik, attól függően, hogy milyen messze van a versenytől, így a legjobb megoldás az, ha edzővel dolgozik, vagy csatlakozik egy atlétikai klubhoz. Alapvető iránymutatásként azonban William Wuyke az Észak-Amerikából, a Közép-Amerika és a Karib-térségből álló pálya és edzői szövetségekből heti hat napos kiképzést ajánl. A hétfő edzésje egy 40 perces könnyűfutást, 800 méteres fúrótornyokat, nyújtást és lépcsős gyakorlatot ötvözi, valamint egy második intervallumot, fúrótornyokat és további lépéseket. Kedden, töltsön ki öt 1 mérföldes jogot, hat készletet 80 lépésből és körfolyamatból. A 40 perces futás, a futópályák 30 perces futása és az 1000 lépés teljesítése a szerdai napirenden szerepel, míg a csütörtök 40 percnyi gyakorlatot, 1600 teljes lépést és áramkört tartalmaz. A péntek rövid távú, fúrók, lépések és futások 1 mérföld, 1200, 1000, 800, 600 és 400 méter. Teljesíts egy 40 perces futamot, 1000 lépést és áramkört szombaton, vasárnap pihenni.